Skrolla
Dar es-Salaam präglas av mångkultur och storstadsliv
Den multikulturella storstaden tillika Tanzanias ekonomiska centrum, Dar es-Salaam, har en levande musikscen och ett spännande kök som kombinerar smaker från hela världen. Trots att Tanzanias officiella huvudstad är Dodoma ligger en stor del av landets administration i staden, som har över tre miljoner invånare.
Den bästa tiden att resa hit är mellan juni och oktober, då det är torrperiod. Bland Dar es-Salaams sevärdheter återfinns Klocktornet, som restes för att fira stadsvärdigheten år 1961. Även Frihetsfacklan är ett viktigt landmärke i Dar es-Salaam. Den hyllar Tanzanias självständighet. I stadens nationalmuseum kan man bland annat ta del av en gedigen utställning med fokus på landets koloniala historia.
Vad gäller shopping har man egentligen två vägar att gå i Dar es-Salaam. Dels finns den stora Kariakoomarknaden, där gatuförsäljare erbjuder allt möjligt – från souvenirer till mat. Kariakoomarknaden är den största marknaden i hela Tanzania, så det gäller att planera in gott om tid för att kunna söka sig igenom det enorma utbudet. I Dar es-Salaam finns också moderna köpcentrum med klassisk shopping. Dit går sällan lokalbefolkningen eftersom priserna är för höga.
Mat från hela världen och en levande musikscen
I Dar es-Salaam kan man med fördel lägga lite extra krut på att äta god mat. Utbudet är stort och maten präglas av stadens mångkulturella bakgrund. De olika folkslagen har bidragit till att mat med rötter från hela världen serveras. Självklart kan man äta traditionell barbecue som härstammar från Tanzania, men det finns också många thailändska, amerikanska och kinesiska restauranger. Fråga gärna hotellpersonal och guider om restaurangtips – det är så man hittar de riktiga guldkornen.
Tanzanias musikscen har lyckats skapa ett helt eget hip hop-sound, som har blivit känt över hela världen. I Dar es-Salaam skapades musikstilen Bongo Flava. Namnet sägs vara slang för Dar es-Salaam, men syftar också på kunskapen om vad som krävs för att klara sig på gatan. Musikstilen kombinerar afrikanska och arabiska rytmer med texter på swahili och klassiska dancehall- och hiphoprytmer. Ofta förekommer en och annan engelsk fras. Den speciella kombinationen mellan östafrikansk folkmusik och västerländsk hiphop har blivit mycket populär, främst i Afrika.
Dar es-Salaams placering i Tanzanias södra delar gör staden till en bra utgångspunkt om man vill åka på safari i Selous och Rehua. Här är det inte lika turisttätt som i Tanzanias norra delar, men chanserna att se de afrikanska djuren är stora. Man kan färdas i öppna bilar och se bufflar, zebror, lejon, giraffer, flodhästar, elefanter och mängder av andra djur och fåglar. Storstadslivet i Dar es-Salaam går också att kombinera med lata dagar på Zanzibars kritvita stränder.